Saturday 7 October 2017

Biji Halba Apa Itu Forex


Bockshornklee, merupakan herba yang biasa ditemui tumbuh di kawasan Mittelmeer. Manakala biji dan daun digunakan terutamanya sebagai rempah masakan, ia juga digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan di Mesir, Griechenland, Itali, dan Asien Selatan. Biji Halba Mengandungi Protein, Vitamin C, Niasin, Kalium, Dan Diosgenin (Yang Merupakan Sebatian Yang Mempunyai Ciri-Ciri Yang Serupa Dengan Östrogen). Komponen-komponen aktif lain dalam halba adalah alkaloid, lisin dan L-tryptophan, serta saponin steroid (diosgenin, yamogenin, tigogenin, dan neotigogenin). Apakah Kebaikan Halba Oleh kerana sifatnya seperti Östrogen, Biji Halba telah didapati membantu meningkatkan Libido dan mengurangkan Kesan Hitzewallungen dan perubahan Stimmung yang umum didapati pada wanita yang telah menopause dan PMS. Di Indien dan China ia juga telah digunakan untuk merawat arthritis, asma, bronkitis, meningkatkan pencernaan, mengekalkan metabolisme yang sihat, meningkatkan libido dan potensi lelaki, menyembuhkan masalah kulit (luka, ruam dan bisul), merawat sakit tekak, dan menyembuhkan refluks asid. Halba juga mempunyai sejarah yang panjang penggunaan untuk rawatan gangguan pembiakan, untuk mendorong buruh, untuk merawat gangguan hormon, untuk membantu pembesaran payudara, dan untuk mengurangkan kesakitan haid. Kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa halba Membrana menurunkan paras glukosa darah dan kolesterol, dan mungkin ia adalah rawatan berkesan untuk diabetes jenis 1 dan 2. Ia juga sedang dikaji untuk manfaat kardiovaskular. Kegunaan Halba IMBANGAN KOLESTEROL Kajian mendapati jika 2 auns (56g) biji halba diambil setiap hari, ia mempunyai signifikan (sekitar 14 peratus) tahap kolesterol yang lebih rendah selepas 24 minggu, dan akan menurunkan risiko serangan jantung sebanyak lebih daripada 25 peratus. Oleh itu, ubat yang disyorkan untuk menurunkan kolesterin adalah dengan mengambil 2 auns biji sepanjang hari. Biji Halba Boleh Ditaburkan Ke Makanan Yang Disediakan, Atau ia Boleh Dimakan Dengan Air Jika Mereka Berada Dalam Bentuk Kapsul. MERAWAT DIABETES DAN MERENDAHKAN TAHAP GULA DARAH Kajian telah menunjukkan bahawa peserta dengan diabetes jenis 2 mempunyai tahap gula dalam darah lebih rendah selepas mengambil biji halba. Oleh itu, halba disyorkan untuk merawat penyakit kencing manis jenis 2 dengan mengambil 500mg biji halba dua kali sehari. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa halba adalah satu rawatan topikal yang berkesan untuk masalah kulit seperti abses, bisul, luka terbakar, ekzem, dan gicht. Oleh itu, ubat keradangan kulit mudah adalah seperti berikut: Ambil sesudu biji halba dan kisar ke dalam bentuk serbuk. Campurkan serbuk halba dengan air suam. Ambil sekeping kain bersih dan rendam ke dalam campuran Guna Kain Yang Direndam Tero Pada Kulit Yang Terjejas Sebagai Tuam. PEDIH ULU HATI DAN RELUX ASID Biji Halba Mengandungi Banyak Lendir, Yang Membrana Melegakan Keradangan Gastrointestinale Dengan Menyaluti Lapisan Perut Dan Usus. Oleh Itu, Bagi Pemulihan Yang Berkesan Terhadap Pedih Hulu Hati Atau Reflux Asid. Hanya taburkan 1 sudu der biji halba ke makanan und a. Satu lagi pilihan adalah untuk mengambil satu sudu teh biji halba dan menelan mereka dengan luft atau jus sebelum makan. Halba telah dikenali untuk membantu mengurangkan demam jika diambil dengan zitrone dan madu, kerana ia menyegarkan badan semasa sakit. Oleh itu, untuk merawat demam, und ein hanya perlu mengambil 1-2 sudu teh biji halba tiga kali sehari bersama-sama dengan teh herba (seperti teh hijau) dengan satu sudu teh madu dan jus Zitrone. Beberapa kedai-kedai makanan kesihatan juga menjual teh herba halba, yang boleh digunakan untuk menggantikan teh hijau Halba Sering Digunakan Dalam Banyak teh dan Lain-Lain Yang Membranen Menyeimbangkan Hormon Wanita Dan Atau Membesarkan Payudara. Oleh itu, ubat mudah untuk pembesaran payudara adalah untuk membuat halba sebahagian daripada diät biasa und a. Cadangan biasa adalah untuk menggunakan sehingga 3g biji halba setiap hari. Bockshornklee telah dikenali untuk meningkatkan pengeluaran susu dalam wanita yang menyusu. Kajian juga menunjukkan bahawa pengeluaran susu boleh meningkat lebih 500 peratus dalam masa 24 hingga 72 jam selepas mengambil herba ini. Walaupun ia tidak diketahui mengapa ini berlaku, penyelidik membuat spekulasi bahawa minyak yang terkandung dalam biji halba memainkan peranan Oleh itu, ubat yang disyorkan untuk meningkatkan aliran susu ialah untuk mengambil satu kapsul biji halba (sekurang-kurangnya 500mg) tiga kali sehari. Apakah Kesan sampingan halba Walaupun halba umumnya dianggap selamat apabila digunakan secara sederhana, terdapat laporan kesan sampingan yang tidak membahayakan. Loya Adalah Satu Kesan Sionan Yang Biasa, Manakala Ada Yang Melaporkan Ketidakselesaan Gastrousus (Cirit-Birit Dan Atau Gas). Penggunaan halba semasa mengandung tidak digalakkan, kerana ia mempunyai potensi untuk mendorong bersalin. Jika anda hamil dan ingin mengambilnya, unda perlu berbuat demikian hanya selepas berunding dengan doktor anda. Jika anda sedang mengambil sebarang ubat-ubatan oral, unda perlu sentiasa menggunakan herba ini sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau selepas ubat-ubatan ini. Ini adalah penting kerana serat halba mempunyai potensi untuk mengganggu penyerapan ubat-ubatan oral kerana serat mucilaginous (yang memberikan ia tekstur lembap dan melekat). Terjemahan Google Translate Pada tahun 1945, penyelidik Mesir melaporkan bahawa halba adalah perangsang yang kuat untuk pengeluaran susu ibu Malah, penggunaannya telah dikaitkan dengan peningkatan dalam pengeluaran susu sebanyak 900. Walaubagaimanapun, mekanisme tindakan tidak dapat diketahui dengan lebih terperinci. Rima Jensen, MD, menunjukkan bahawa halba boleh menggalakkan pengeluaran susu kerana payudara adalah kelenjar peluh diubah suai, dan halba diketahui merangsang pengeluaran peluh. Kami telah mencadangkan halba selama enam tahun apabila pengeluaran susu ibu dijangka akan menjadi rendah. Sehingga kini, kami telah bekerjasama dengan sekurang-kurangnya 1200 wanita yang telah mengambil herba ini. Ramai ibu-ibu ini bermula dengan menukar kekerapan dan tempoh penyusuan susu ibu: Dalam beberapa kes penggunaan pam payudara automatik sepenuhnya adalah perlu apabila ia telah dijangka bahawa bayi yang tidak cukup untuk menyusu dari ibunya. Sebilangan besar ibu-ibu yang mengambil herba ini, bagaimanapun, menyusukan bayi secara normal. Hampir semi ibu-ibu yang mengambil halba melaporkan peningkatan dalam pengeluaran susu, biasanya dalam masa 24 hingga 72 jam selepas mula mengambil herba ini. Kebanyakan ibu-ibu telah mendapati bahawa penggunaan herba ini boleh dihentikan sebaik sahaja pengeluaran susu terangsang ke tahap yang sesuai. Pengeluaran Yang Mencukupi Biasanya Dikekalkan Selama Rangsangan Payudara Yang Mencukupi Dan Penyusuan Yang Berterusan. Kami mendapati halba menjadi perangsang yang tinggi untuk pengeluaran susu ibu dan selamat untuk ibu dan bayi. Ia adalah agak mudah untuk mendapatkan dan murah Walau bagaimanapun, ibu perlu diberi kesedaran tentang poteni halba untuk menyebabkan cirit-birit. Ibu-ibu yang menghidap diabetes perlu berhati-hati kerana kecenderungan halba untuk menurunkan paras glukosa darah. Wanita dengan asma perlu dimaklumkan mengenai kemungkinan peningkatan gejala asma. Kami Berharap Pengalaman Klinik Laktasi Dan Amalan Penyusuan Yang Lain Yang Menggunakan Halba Akan Mendorong Kajian Yang Diperlukan Untuk Mewujudkan Lebih Banyak Bukti Saintifik Tentang Keberkesanan Halba Dalam Meningkatkan Pengeluaran Susu. - Lihat lebih lanjut di: Terjemahan: Google TranslateNabi Muhammad s. a.w. Pernah bersabda 8220jika umatku tahu apa yang ada pada hulbah, mereka pasti membeli dan membayarnya dengan emas8221. Antara khasiat Hulbah (Halba) Membran Pengaliran Haid Dan Berguna Untuk Menyembuhkan Sakit Perut (Memulas). Halba atau nama botaninya trigonella foenumgraceum tergolong dalam keluarga fabaceae Ditanam di seluruh dunia sebagai tanaman separa gersang, ia digunakan sebagai kedua-dua herba (daunnya) dan rempah (bijinya). Halba juga sering digunakan untuk memasak kari Perkataan bahasa Melayu, 8216halba8217, berasal daripada nama bahasa arabisch, 8216Hilbeh8217 (). Negara pengeluar halba yang terutama termasuk Indien, Argentinien, Mesir, Perancis, Sepanyol, Turki, Maghribi dan China, dengan Indien merupakan pengeluar yang terbesar di dunia. Negeri Rajasthan mengeluarkan 80 daripada jumlah pengeluaran di Indien, dengan negeri-negeri pengeluar utama yang lain termasuk Gujarat, Uttaranchal, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Haryana, dan Punjab. Halba memang terkenal sebagai herba perubatan di zaman purba, terutamanya di kalangan masyarakat China, Mesir, Rom dan Yunani. Ahli botani masih tidak dapat memastikan jenis liar Trigonella yang menghasilkan halba tanaman. Bagaimanapun, Halba dipercayai ditanam buat pertama kali di Timur Tengah, berdasarkan penemuan Yang berikut: Biji Halba Yang Hangus di Tell Halal, Irak (pentarikhan radiokarbon: 4000 SM) Biji Halba Yang Hangus di Kota Lachish (Zaman Gangsa) Biji Kering di Makam Tutankhamen. Ielali juga dengan nama Bockshornklee (Inggeris), hu lu ba chai (China), keerai (Tamil), dikatakan halba merupakan tumbuhan semulajadi di bahagian Timur Eropah dan Ethopia. Malah halba juga dikatakan telah digunakan semenjak zaman silam sebagai makanan dan ubatan oleh penduduk yang tinggal di persisiran pantai Mittelmeer dan Asien. Pokok halba boleh dikenali melalui batangnya yang menegak setinggi kira-kira 30 hingga 60 cm dan berbau kuat. Aun halba berbentuk seperti titisan luft mata dan tumbuh dalam kumpulan bertiga dari batangnya yang halus. Bunga pokok halba berwarna kuning Biji halba berwarna kuning kecoklatan dan mengeluarkan bau yang agak pelik Halba dikenali sebagai saurier berdaun namun bijinya yang banyak digunakan dalam masakan mahupun dijadikan sebagai ubat. Aun halba mempunyai bau yang kuat terutamanya jika dimakan mentah Selalunya daun halba banyak digunakan dalam masakan Indien, terutama sekali Indien Utara, di mana daun ini dianggap sebagai bahan istimewa dan dimasak dengan pelbagai cara. Aun ini juga dikatakan gandingan sesuai bagi bahan-bahan berkanji seperti gandum dan ubi kentang. Aun halba mempunyai perisa saderi, bayam dan mempunyai kepahitan tersendiri yang akan membangkitkan selera makan. Kepahitan daun boleh dihilangkan sedikit dengan mencelur daun halba di dalam luft mendidih, kemudian dimasukkan ke dalam luft sejuk sebelum digunakan, tetapi sedikit perisanya juga akan hilang. Aun rawat masalah penghadaman aun halba mengandungi protein, beta karotena, besi dan zat-zat galian yang lain. Aun ini menyejukkan dan dikatakan mampu menaikkan selera makan seseorang jika diambil dengan cara yang betul. Aun halba jika ditumbuk halus dikatakan boleh disapu kepada muka kerana ia mampu menghilangkan jerawat, bintik-bintik hitam, muka kering dan kemunculan awal kedutan muka. Jika pes daun ini disapu pada kulit kepala sebelum mandi, dikatakan mampu memanjangkan rambut, mengekalkan warna semula jadi rambut dan menjadikan rambut halus dan lembut. Aun halba juga dikatakan mampu digunakan dalam merawat masalah penghadaman dan masalah kembung perut. Luft rebusan daun halba pula dikatakan boleh digunakan sebagai ubat kumur bagi masalah ulser mulut. Aun halba juga dikatakan mampu membantu pembentukan darah. Aun yang telah dimasak dikatakan amat berguna untuk gadis remaja mengelak anämie dan keadaan yang berkaitan dengan masalah pembesaran dan cukup umur. Berikutan dengan kesan yang menyejukkan, daun yang telah ditumbuk boleh ditampalkan pada bahagian yang mengalami bengkak dan kesan terbakar. Der halba merawat demam Biji halba merupakan sumber yang kaya dari galactomannan polisakarida. Ia juga merupakan sumber saponin diosgenin, yamogenin, gitogenin, tigogenin, dan neotigogens. Unsur bioaktif lain yang terdapat dalam halba termasuk lendir, minyak atsiri, dan alkaloid seperti Kolin dan trigonelina. Biji halba pula dikatakan bersifat melegakan, melawaskan kencing, mengeluarkan angin, menambahkan luft susu ibu serta sesuai dijadikan sebagai tonik perangsang dan penaik selera makan. Biji Halba dikatakan mampu digunakan untuk merawat kolik, kembung perut, disentri, diarea dan dispepsia di mana semuanya berkaitan dengan masalah dalaman perut. Teh Yang Dibuat Daripada Biji Halba Juga Dikatakan Amat Bernilai Dalam Mengurangkan Demam. Teh halba juga berguna sebagai minuman pencuci dan pelega badan dan ia juga dikatakan mempunyai kelebihan untuk membuang bahan melekit dalam tubuh. Biji halba jika diambil dengan menelannya secara mentah (sekitar 2-3 gram) atau direndam dengan luft hangat setiap pagi sebelum memberus gigi atau sebelum meminum tehkopi dikatakan mampu memberikan kesan terapi dan penyembuhan untuk sakit-sakit sendi, tanpa memberikan efek sampingan. Merawat sakit tekak Ubat kumur yang dihasilkan daripada biji halba dikatakan amat berguna dalam merawat sakit tekak. Apabila menyediakan ubat kumur ini, ia seharusnya lebih pekat daripada teh. Tei Ini juga dikatakan boleh dijadikan sebagai ubat untuk menghilangkan bau mulut dan bau badan Membantu pesakit diabetes Biji halba juga dikatakan mempunyai kesan hipoglisemia yang ringan dan dipercayai mampu membantu pesakit diabetes dengan mengurangkan glukosa serum dan meningkatkan toleransi glukosa. Penggalak pengeluaran susu ibu Biji halba yang telah dihancurkan dan dijadikan seperti kanji dikatakan boleh dimakan oleh ibu yang baru melahirkan anak terutamanya bagi membolehkan mereka meningkatkan pengaliran susu badan. Halba digunakan sebagai galactagogue (agen pengeluaran susu) oleh ibu yang menyusu untuk menambah susu yang kekurangan bekalan. Penyelidikan Telah menunjukkan bahawa halba adalah Stimulator pengeluaran susu ibu dan penggunaannya dikaitkan dengan peningkatan pengeluaran susu sebanyak 900. Walaupun terdapat banyak kegunaan biji dan daun halba, namun begitu sebelum menggunakannya hedaklah mendapatkan nasihat daripada pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian Hari.

No comments:

Post a Comment